Waterhardheid Nieuwe Wetering (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Nieuwe Wetering. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Nieuwe Wetering is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Nieuwe Wetering is een kleine woonplaats met 635 inwonenden. Nieuwe Wetering hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Nieuwe Wetering

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwe Wetering waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Nieuwe Wetering**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwe Wetering

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nieuwe Wetering?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwe Wetering is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.