Waterhardheid Nieuwegein (Nieuwegein)

Zacht
0
6,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Nieuwegein kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,30 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nieuwegein biedt plaats aan 60.900 inwonenden. Dit is een middelgrote woonplaats. Nieuwegein is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Nieuwegein.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuwegein

Men kan waterhardheid van 6,30 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Nieuwegein objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,30 Duitse graden in Nieuwegein**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwegein

Rekensom voor 6,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwegein?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwegein is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.