Waterhardheid Nieuwer Ter Aa (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Nieuwer Ter Aa is om en nabij de 5,90 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Nieuwer Ter Aa is 7,70 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Nieuwer Ter Aa telt 705 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuwer Ter Aa ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Nieuwer Ter Aa

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 5,90 dH "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Nieuwer Ter Aa waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 dH in Nieuwer Ter Aa**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwer Ter Aa

Rekensom voor 5,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Nieuwer Ter Aa?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwer Ter Aa is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.