Waterhardheid Nieuweroord (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Nieuweroord kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Nieuweroord is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Nieuweroord biedt plaats aan 885 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuweroord hoort bij de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Hoogeveen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Nieuweroord

De ontvangst van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de kranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuweroord objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Nieuweroord**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuweroord

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nieuweroord?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuweroord is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.