Waterhardheid Nieuwersluis (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Nieuwersluis minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Nieuwersluis is 7,70 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Nieuwersluis biedt plaats aan 480 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuwersluis hoort bij de gemeente Stichtse Vecht. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Nieuwersluis

Mensen kunnen waterhardheid van 5,90 dH "normaal" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Nieuwersluis objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 Duitse graden in Nieuwersluis**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwersluis

Becijfering voor 5,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Nieuwersluis?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwersluis is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 dH terug te brengen.