Waterhardheid Nieuwkoop (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Nieuwkoop minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Nieuwkoop is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Nieuwkoop is een kleine woonplaats met 8.850 inwoners. Nieuwkoop hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Nieuwkoop

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH wellicht "prima" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nieuwkoop waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Nieuwkoop**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwkoop

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Nieuwkoop?

Iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwkoop is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.