Waterhardheid Nieuwland (Zederik)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Nieuwland. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Nieuwland is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Nieuwland telt 1.010 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuwland bevindt zich in de gemeente Zederik. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Nieuwland

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ervaring van de gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Nieuwland waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Nieuwland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwland

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nieuwland?

Een ieder ondervindt onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwland is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.