Waterhardheid Nieuwlande (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het water in Nieuwlande minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Nieuwlande is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nieuwlande is een erg kleine woonplaats met 1.365 inwoners. Nieuwlande hoort bij de gemeente Hoogeveen. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuwlande

U kunt een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nieuwlande waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Nieuwlande**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwlande

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Nieuwlande?

Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwlande is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.