Waterhardheid Nieuwleusen (Dalfsen)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,40 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Nieuwleusen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Nieuwleusen is een kleine woonplaats met 8.875 inwonenden. Nieuwleusen maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Dalfsen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuwleusen

De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,40 Duitse graden "normaal" vinden en het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 7,40 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwleusen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,40 Duitse graden in Nieuwleusen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwleusen

Berekening voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nieuwleusen?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwleusen is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.