Waterhardheid Nieuwolda (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het kraanwater in Nieuwolda. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Nieuwolda biedt plaats aan 1.385 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Nieuwolda hoort bij de gemeente Oldambt. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Nieuwolda

De ontvangst van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Nieuwolda objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 12,50 Duitse graden in Nieuwolda**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwolda

Calculatie voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nieuwolda?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwolda is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.