Waterhardheid Nieuwveen (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Nieuwveen ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Nieuwveen is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Nieuwveen telt 3.775 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwveen maakt deel uit van de gemeente Nieuwkoop. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Nieuwveen

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de douche aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Nieuwveen objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Nieuwveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwveen

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Nieuwveen?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwveen is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.