Waterhardheid Niezijl (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Niezijl. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Niezijl telt 470 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Niezijl is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Niezijl

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het ontkalken van de douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Niezijl objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 dH in Niezijl**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Niezijl

Berekening voor 9,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Niezijl?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Niezijl is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.