Waterhardheid Nigtevecht (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Nigtevecht heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 5,90 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Nigtevecht is 7,70 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Nigtevecht is een zeer kleine woonplaats met 1.540 inwoners. Nigtevecht bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Nigtevecht

De betekenis van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 dH "normaal" vinden en het boenen van de badkamer dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Nigtevecht waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 5,90 dH in Nigtevecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nigtevecht

Calculatie voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nigtevecht?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nigtevecht is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.