Waterhardheid Nij Altoenae (het Bildt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,10 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Nij Altoenae. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nij Altoenae biedt plaats aan 300 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nij Altoenae maakt deel uit van de gemeente het Bildt. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Nij Altoenae

U kunt waterhardheid van 8,10 Duitse graden "normaal" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 8,10 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nij Altoenae waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,10 dH in Nij Altoenae**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nij Altoenae

Becijfering voor 8,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nij Altoenae?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nij Altoenae is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 8,10 naar 0 dH te reduceren.