Waterhardheid Nijbroek (Voorst)

Zacht
0
5,50
dH
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Nijbroek ligt rond de 5,50 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Nijbroek is 5,70 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Nijbroek is een kleine woonplaats met 720 inwoners. Nijbroek is onderdeel van de gemeente Voorst. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nijbroek

Mensen kunnen een waterhardheid van 5,50 dH wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Nijbroek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,50 dH in Nijbroek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nijbroek

Becijfering voor 5,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nijbroek?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nijbroek is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 5,50 naar 0 dH te reduceren.