Waterhardheid Nijeveen (Meppel)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Nijeveen kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 7,50 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Nijeveen telt 3.820 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Nijeveen maakt deel uit van de gemeente Meppel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Nijeveen

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Nijeveen objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,50 Duitse graden in Nijeveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nijeveen

Berekening voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Nijeveen?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nijeveen is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.