Waterhardheid Nijkerk (Nijkerk)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Nijkerk. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Nijkerk telt 27.835 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Nijkerk maakt deel uit van de gemeente Nijkerk. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Nijkerk

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Nijkerk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Nijkerk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nijkerk

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nijkerk?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nijkerk is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.