Waterhardheid Nijkerkerveen (Nijkerk)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Nijkerkerveen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nijkerkerveen is een kleine woonplaats met 3.420 inwoners. Nijkerkerveen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijkerk.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Nijkerkerveen

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Nijkerkerveen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Nijkerkerveen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nijkerkerveen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Nijkerkerveen?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nijkerkerveen is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.