Waterhardheid Nijverdal (Hellendoorn)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Nijverdal is 4,90 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nijverdal is een redelijk kleine woonplaats met 24.810 inwoners. Nijverdal hoort bij de gemeente Hellendoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Nijverdal

Iemand kan een hardheid van 4,90 dH wellicht "OK" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Nijverdal waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,90 Duitse graden in Nijverdal**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nijverdal

Calculatie voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Nijverdal?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nijverdal is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.