Waterhardheid Noordbroek (Menterwolde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Noordbroek. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Noordbroek biedt plaats aan 1.905 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Noordbroek maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Menterwolde.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Noordbroek

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Noordbroek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 12,50 dH in Noordbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Noordbroek

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Noordbroek?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordbroek is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.