Waterhardheid Noordeloos (Giessenlanden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Noordeloos minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Noordeloos is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Noordeloos is een kleine woonplaats met 1.815 inwonenden. Noordeloos hoort bij de gemeente Giessenlanden. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Noordeloos

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is erg subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Noordeloos waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Noordeloos**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Noordeloos

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Noordeloos?

Onthard water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordeloos is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.