Waterhardheid Noorden (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Noorden is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Noorden is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Noorden is een kleine woonplaats met 1.800 inwoners. Noorden ligt in de gemeente Nieuwkoop. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Noorden

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Noorden waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Noorden**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Noorden

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Noorden?

Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Noorden is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.