Waterhardheid Noordgouwe (Schouwen-Duiveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Noordgouwe kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Noordgouwe is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Noordgouwe is een kleine woonplaats met 750 inwoners. Noordgouwe bevindt zich in de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Noordgouwe

Iemand kan waterhardheid van 6,38 dH misschien "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Noordgouwe waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Noordgouwe**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Noordgouwe

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Noordgouwe?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordgouwe is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.