Waterhardheid Noordhorn (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Noordhorn bedraagt ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Noordhorn is een kleine woonplaats met 1.560 inwonenden. Noordhorn maakt deel uit van de gemeente Zuidhorn. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Noordhorn

De perceptie van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 9,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Noordhorn waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 9,00 Duitse graden in Noordhorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Noordhorn

Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Noordhorn?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordhorn is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,00 naar 0 dH terug te brengen.