Waterhardheid Noordlaren (Haren)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,70 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Noordlaren. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Noordlaren is een erg kleine woonplaats met 570 inwoners. Noordlaren is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Haren.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Noordlaren

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,70 Duitse graden "geen probleem" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 7,70 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Noordlaren objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,70 dH in Noordlaren**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Noordlaren

Calculatie voor 7,70 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Noordlaren?

Een ieder ondervindt kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordlaren is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.