Waterhardheid Noordscheschut (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Noordscheschut. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Noordscheschut is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Noordscheschut is een kleine woonplaats met 1.980 inwonenden. Noordscheschut maakt deel uit van de gemeente Hoogeveen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Noordscheschut

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Noordscheschut waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Noordscheschut**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Noordscheschut

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Noordscheschut?

Een ieder beleeft volledig onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordscheschut is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.