Waterhardheid Noordwijk (Noordwijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Noordwijk heeft een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Noordwijk is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Noordwijk is een relatief kleine woonplaats met 25.675 inwonenden. Noordwijk hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Noordwijk.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Noordwijk

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "OK" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Noordwijk waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Noordwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Noordwijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Noordwijk?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordwijk is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.