Waterhardheid Noordwolde (Bedum)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Noordwolde (Noardwâlde) minimaal. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Noordwolde (Noardwâlde) is 12,50 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Noordwolde is een zeer kleine woonplaats met 290 inwoners. Noordwolde hoort bij de gemeente Bedum. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Noordwolde

De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,00 dH "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Noordwolde waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,00 dH in Noordwolde**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Noordwolde

Calculatie voor 9,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Noordwolde?

Een ieder beleeft onthard water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordwolde is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.