Waterhardheid Nootdorp (Pijnacker-Nootdorp)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Nootdorp ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Nootdorp is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Nootdorp is een betrekkelijk kleine woonplaats met 19.030 inwoners. Nootdorp is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Nootdorp

De ervaring van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de douchewand accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Nootdorp objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Nootdorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nootdorp

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nootdorp?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nootdorp is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.