Waterhardheid Notter (Wierden)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Notter. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Notter is 9,00 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Notter biedt plaats aan 375 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Notter hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Wierden.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Notter

De beleving van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 5,90 dH "OK" vinden en dus het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Notter objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 dH in Notter**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Notter

Berekening voor 5,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Notter?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Notter is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.