Waterhardheid Nuenen (Nuenen, Gerwen en Nederwetten)

Zacht
0
6,22
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,22 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Nuenen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalk.

Nuenen biedt plaats aan 22.650 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Nuenen bevindt zich in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Nuenen

De gewaarwording van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,22 dH "OK" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,22 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nuenen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,22 Duitse graden in Nuenen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nuenen

Becijfering voor 6,22 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Nuenen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nuenen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,22 naar 0 dH terug te brengen.