Waterhardheid Nuland ('s-Hertogenbosch)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,23
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,23 dH. Zo hard is het leidingwater in Nuland. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 9,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,57 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nuland biedt plaats aan 4.385 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nuland hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente 's-Hertogenbosch.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Nuland

De indruk van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,23 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 9,23 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Nuland waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 9,23 dH in Nuland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nuland

Calculatie voor 9,23 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,23 dH x 180m3 = 29,57 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nuland?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nuland is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 9,23 naar 0 dH te verminderen.