Waterhardheid Numansdorp (Cromstrijen)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Numansdorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Numansdorp is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Numansdorp is een zeer kleine woonplaats met 8.720 inwoners. Numansdorp ligt in de gemeente Cromstrijen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Numansdorp

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Numansdorp waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Numansdorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Numansdorp

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Numansdorp?

Iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Numansdorp is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.