Waterhardheid Nunspeet (Nunspeet)

Zacht
0
3,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Nunspeet is 3,80 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalkdeeltjes.

Nunspeet telt 19.475 inwonenden. Het is een relatief kleine woonplaats. Nunspeet is onderdeel van de gemeente Nunspeet. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Nunspeet

De betekenis van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 3,80 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 3,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Nunspeet waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 3,80 dH in Nunspeet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nunspeet

Calculatie voor 3,80 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nunspeet?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nunspeet is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 3,80 naar 0 Duitse graden terug te brengen.