Waterhardheid Nuth (Nuth)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Nuth (Nut). Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Nuth (Nut) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Nuth telt 6.420 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nuth bevindt zich in de gemeente Nuth. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nuth

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en dus het schoonmaken van de kranen dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Nuth objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Nuth**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nuth

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Nuth?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nuth is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.