Waterhardheid Nutter (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
14,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Nutter. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Nutter is 14,40 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Nutter is een kleine woonplaats met 180 inwonenden. Nutter is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Dinkelland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nutter

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,80 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Nutter objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,80 dH in Nutter**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nutter

Calculatie voor 6,80 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nutter?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nutter is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.