Waterhardheid Obbicht (Sittard-Geleen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Obbicht (Opbeech) is om en nabij de 7,34 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Obbicht (Opbeech) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Obbicht biedt plaats aan 1.800 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Obbicht maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Sittard-Geleen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Obbicht

Mensen kunnen hardheid van 7,34 dH wellicht "geen probleem" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Obbicht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Obbicht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Obbicht

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Obbicht?

Een ieder ervaart volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Obbicht is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.