Waterhardheid Ochten (Neder-Betuwe)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Ochten ligt rond de 4,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Ochten telt 4.660 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Ochten maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ochten

Iemand kan waterhardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Ochten waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,90 Duitse graden in Ochten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ochten

Rekensom voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ochten?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ochten is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.