Waterhardheid Odijk (Bunnik)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Dat is de hardheid van het water in Odijk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Odijk telt 5.580 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Odijk hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Bunnik.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Odijk

De perceptie van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Odijk waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,50 Duitse graden in Odijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Odijk

Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Odijk?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Odijk is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.