Waterhardheid Odiliapeel (Uden)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Odiliapeel is 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Odiliapeel is een kleine woonplaats met 1.985 inwoners. Odiliapeel hoort bij de gemeente Uden. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Odiliapeel

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Odiliapeel objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Odiliapeel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Odiliapeel

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Odiliapeel?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Odiliapeel is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te verminderen.