Waterhardheid Odoorn (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Odoorn minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Odoorn is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Odoorn is een kleine woonplaats met 1.880 inwonenden. Odoorn hoort bij de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Odoorn

U kunt waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Odoorn objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Odoorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Odoorn

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Odoorn?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Odoorn is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.