Waterhardheid Odoornerveen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Odoornerveen minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Odoornerveen is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Odoornerveen is een zeer kleine woonplaats met 425 inwoners. Odoornerveen bevindt zich in de gemeente Borger-Odoorn. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Odoornerveen

Iemand kan een hardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Odoornerveen objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Odoornerveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Odoornerveen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Odoornerveen?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Odoornerveen is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.