Waterhardheid Oeffelt (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Oeffelt ligt in de buurt van de 7,34 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Oeffelt is 9,97 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Oeffelt biedt plaats aan 2.280 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Oeffelt maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxmeer.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Oeffelt

U kunt waterhardheid van 7,34 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Oeffelt objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Oeffelt**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oeffelt

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oeffelt?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oeffelt is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.