Waterhardheid Oegstgeest (Oegstgeest)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Oegstgeest kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Oegstgeest is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oegstgeest is een naar verhouding kleine woonplaats met 23.155 inwonenden. Oegstgeest hoort bij de gemeente Oegstgeest. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oegstgeest

U kunt hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oegstgeest waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Oegstgeest**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oegstgeest

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Oegstgeest?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oegstgeest is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.