Waterhardheid Oene (Epe)

2,20
dH
2,30
dH
Zacht
0
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

2,20 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Oene. Dit is zacht water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 2,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,05 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Oene is 2,30 Duitse graden. Dit komt neer op zacht water.

Oene biedt plaats aan 1.585 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oene is onderdeel van de gemeente Epe. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis zacht kraanwater Oene

Sommige mensen kunnen hardheid van 2,20 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 2,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Oene objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 2,20 dH in Oene**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oene

Calculatie voor 2,20 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 2,20 dH x 180m3 = 7,05 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Oene?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oene is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 2,20 naar 0 Duitse graden terug te dringen.