Waterhardheid Oentsjerk (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 Duitse graden. Zo hard is het water in Oentsjerk (Oenkerk) minimaal. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Oentsjerk (Oenkerk) is 9,60 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oentsjerk telt 1.770 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oentsjerk bevindt zich in de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Oentsjerk

Mensen kunnen een hardheid van 9,30 dH misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 9,30 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Oentsjerk objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,30 dH in Oentsjerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oentsjerk

Calculatie voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Oentsjerk?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oentsjerk is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 9,30 naar 0 dH terug te brengen.