Waterhardheid Ohé en Laak (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Ohé en Laak. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Ohé en Laak is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Ohé en Laak is een kleine woonplaats met 815 inwonenden. Ohé en Laak ligt in de gemeente Maasgouw. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Ohé en Laak

Mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Ohé en Laak objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Ohé en Laak**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ohé en Laak

Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ohé en Laak?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ohé en Laak is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.