Waterhardheid Oirsbeek (Schinnen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Oirsbeek (Oeësjbik) ligt rond 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Oirsbeek (Oeësjbik) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Oirsbeek telt 3.810 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Oirsbeek maakt deel uit van de gemeente Schinnen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Oirsbeek

De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Oirsbeek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,34 dH in Oirsbeek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oirsbeek

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Oirsbeek?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oirsbeek is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH te verminderen.