Waterhardheid Oirschot (Oirschot)

Zacht
0
5,26
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,26 dH. Zo hard is het leidingwater in Oirschot minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Oirschot is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oirschot telt 12.220 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Oirschot ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Oirschot.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Oirschot

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,26 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 5,26 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oirschot waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,26 dH in Oirschot**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oirschot

Berekening voor 5,26 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Oirschot?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oirschot is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 5,26 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.