Waterhardheid Olburgen (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Olburgen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,30 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Olburgen is 12,40 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Olburgen telt 280 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Olburgen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Olburgen

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 7,30 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,30 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Olburgen objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,30 dH in Olburgen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Olburgen

Becijfering voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Olburgen?

Een ieder ervaart volledig zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Olburgen is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 dH te reduceren.